Sałatka z mozzarellą
SKŁADNIKI:
sałata z rukolą
1/4 małej czerwonej cebuli
250 g winogron jasnych i ciemnych
125 g mozzarelli (najlepiej mini)
winegret: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia + po 2 łyżeczki soku z cytryny oraz miodu, szczypta pieprzu
4 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego
4 łyżki nasion słonecznika
PRZYGOTOWANIE
Opłukaną i osuszoną sałatę z rukolą ułożyć w salaterkach.
Dodać cienko posiekaną cebulę oraz umyte i osuszone winogrona pokrojone na połówki.
Mozzarellę dobrze odsączyć i dodać do sałatki. Polać winegretem (wymieszać składniki) a następnie zagęszczonym octem balsamicznym.
Nasiona słonecznika delikatnie zrumienić na suchej patelni i posypać nimi po sałatce.