Restauracja

Najlepsza pod słońcem

Sałatka z mozzarellą

SKŁADNIKI:

sałata z rukolą

1/4 małej czerwonej cebuli

250 g winogron jasnych i ciemnych

125 g mozzarelli (najlepiej mini)

winegret: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia + po 2 łyżeczki soku z cytryny oraz miodu, szczypta pieprzu

4 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego

4 łyżki nasion słonecznika

PRZYGOTOWANIE

Opłukaną i osuszoną sałatę z rukolą ułożyć w salaterkach.

Dodać cienko posiekaną cebulę oraz umyte i osuszone winogrona pokrojone na połówki.

Mozzarellę dobrze odsączyć i dodać do sałatki. Polać winegretem (wymieszać składniki) a następnie zagęszczonym octem balsamicznym.

Nasiona słonecznika delikatnie zrumienić na suchej patelni i posypać nimi po sałatce.