Kanapki z krewetkami i mango
SKŁADNIKI:
2 PORCJE
10 dużych krewetek
marynata do krewetek: 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z limonki, szczypta płatków chili
1/2 mango
1/4 małej czerwonej cebuli
lekkie jasne pieczywo, np. ciabatta lub bagietka
1 łyżka słodkiego sosu chili
1 łyżka majonezu
garść rukoli
opcjonalnie: świeża kolendra
Sałatka z mozzarellą
SKŁADNIKI:
sałata z rukolą
1/4 małej czerwonej cebuli
250 g winogron jasnych i ciemnych
125 g mozzarelli (najlepiej mini)
winegret: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia + po 2 łyżeczki soku z cytryny oraz miodu, szczypta pieprzu
4 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego
4 łyżki nasion słonecznika