Kanapki z krewetkami i mango
SKŁADNIKI:
2 PORCJE
10 dużych krewetek
marynata do krewetek: 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z limonki, szczypta płatków chili
1/2 mango
1/4 małej czerwonej cebuli
lekkie jasne pieczywo, np. ciabatta lub bagietka
1 łyżka słodkiego sosu chili
1 łyżka majonezu
garść rukoli
opcjonalnie: świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki pozbawić pancerzy i ogonków, oczyścić, umyć i osuszyć. Obtoczyć w marynacie i zostawić na ok. pół godziny jeśli mamy czas.
Mango i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki. Krewetki podsmażyć krótko na patelni (po około 1 minucie z każdej strony).
Pieczywo przekroić wzdłuż i posmarować słodkim sosem chili wymieszanym z majonezem. Na jednej połówce ułożyć listki rukoli, następnie plasterki mango i cebuli. Na wierzch dodać krewetki, opcjonalnie posypać świeżą kolendrą.
Złożyć kanapkę i dla najlepszego efektu opiec w opiekaczu do kanapek.