Restauracja

Najlepsza pod słońcem

Kanapki z krewetkami i mango

SKŁADNIKI:

 2 PORCJE

10 dużych krewetek

marynata do krewetek: 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z limonki, szczypta płatków chili

1/2 mango

1/4 małej czerwonej cebuli

lekkie jasne pieczywo, np. ciabatta lub bagietka

1 łyżka słodkiego sosu chili

1 łyżka majonezu

garść rukoli

opcjonalnie: świeża kolendra

 

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki pozbawić pancerzy i ogonków, oczyścić, umyć i osuszyć. Obtoczyć w marynacie i zostawić na ok. pół godziny jeśli mamy czas.

Mango i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki. Krewetki podsmażyć krótko na patelni (po około 1 minucie z każdej strony).

Pieczywo przekroić wzdłuż i posmarować słodkim sosem chili wymieszanym z majonezem. Na jednej połówce ułożyć listki rukoli, następnie plasterki mango i cebuli. Na wierzch dodać krewetki, opcjonalnie posypać świeżą kolendrą.

 

Złożyć kanapkę i dla najlepszego efektu opiec w opiekaczu do kanapek.