Restauracja

Najlepsza pod słońcem

Placek po węgiersku

składniki

Gulasz węgierski

1/2 kg ziemniaków

1/2 łyżki mąki pszennej

1/4 cebuli

1 jajko

sól

5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

do podania: śmietana i natka pietruszki.

 

Przygotowanie:

Przygotować i podgrzać porcję GULASZU WĘGIERSKIEGO.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.

Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).

Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.