Restauracja

Najlepsza pod słońcem

Spaghetii

Składniki:

300 g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

2 łyżki oleju

1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)

3 łyżki przecieru pomidorowego

100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

2 łyżeczki suszonego oregano

sól, pieprz

300 g makaronu Spaghetti

świeżo starty parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).

Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.