Restauracja

Najlepsza pod słońcem

Roladki z pastą jajeczną

SKŁADNIKI:

2 tortille pszenne

5 jajek

2 awokado

2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 ząbka czosnku

1 łyżka majonezu

1/2 szklanki drobno startego sera żółtego (miękkiego), opcjonalnie

1 łyżeczka oliwy extra

4 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.

Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez, ser żółty (jeśli go używamy), doprawić solą oraz pieprzem.

Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.

Otrzymaną pastę rozsmarować na 2 tortillach i zwinąć roladki, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, ułożyć na półmisku i udekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem.