Roladki z pastą jajeczną
SKŁADNIKI:
2 tortille pszenne
5 jajek
2 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka majonezu
1/2 szklanki drobno startego sera żółtego (miękkiego), opcjonalnie
1 łyżeczka oliwy extra
4 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę, włożyć do miski.
Awokado pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski z jajkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnkek, majonez, ser żółty (jeśli go używamy), doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać oliwę i listki rzeżuchy lub szczypiorek, wymieszać.
Otrzymaną pastę rozsmarować na 2 tortillach i zwinąć roladki, następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki, ułożyć na półmisku i udekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem.